בהמשך לכתבה שפרסמנו כאן לא מזמן, החדשות מהיום הולכות להכביד פי כמה וכמה על המערכת האזרחית הקורסת. בדרך ייפגעו גם אזרחים וגם חיילים:
נתונים עגומים על הרפואה בצה”ל לקראת העברת הטיפול הרפואי בחיילים לקופות
קצין רפואה ראשי המתנגד לרפורמה נעדר מדיון הכנסת לקראת העברת הטיפול הרפואי בחיילים לקופות. רק 106 מ-590 תקנים של רופאים בצה”ל מאוישים ו-21 רופאים בלשכות הגיוס מטפלים בכ-100 אלף מלש”בים. משך ההמתנה לוועדה רפואית הוא שלושה-ארבעה חודשים. זמן ההמתנה הכולל מגיע לכשני מיליון ימי שירות בצבא בשנה המבוזבזים עקב אי שירות פעיל בתקופת ההמתנה. ח”כ אוחנה אמר: “מערכת הרפואה הצה”לית זקוקה לטיפול נמרץ”.
אושרה תכנית הפרטת שירותי הרפואה בצה”ל: החיילים יועברו לטיפול קופה”ח
למרות התנגדות הקרפ”ר ונציב קבילות החיילים, שר הביטחון וסגן שר הבריאות אישרו את התכנית להוצאת שירותי הרפואה מהצבא
בדיווח על כך ב”ידיעות אחרונות” נמסר כי את צוות העבודה שיבחן את יישום התכנית מול צה”ל וקופות החולים יובילו מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, סגן הרמטכ”ל וראש אגף טכנולוגיות ולוגיסטיקה (אט”ל) וקצין רפואה ראשי. יהיו בה בכירים נוספים משני המשרדים. משום מה לא נמסר אם יהיו בצוות גם נציגים של קופות החולים האזרחיות.
בחודש מאי פורסם ב“דוקטורס אונלי” כי ועדה שבחנה את נושא הרפואה בצה”ל המליצה שחיילים בעורף ואנשי הקבע יקבלו את הטיפולים הרפואיים שלהם בקופות שבהן הם חברים טרום הגיוס. גם הומלץ שלרופאי משפחה של הקופות תהיה סמכות רחבה יותר מזו של היום, לרבות המלצה על פרופיל למועמדים לגיוס לאישור ימי מחלה. חיילים ולוחמים ביחידות הקצה (קרביות) יקבלו טיפול כפול – בצה”ל ובקופות, אך האחריות תוטל כולה על חיל רפואה.
התכנית אושרה למרות התנגדות קרפ”ר, תא”ל ד”ר טריף בדר, שאליו הצטרפו קציני רפואה ראשיים, ביניהם פרופ’ שוקי שמר, פרופ’ איציק קרייס וד”ר חזי ברזילי. בדיווח נמסר כי שר הביטחון לא השתכנע שיש לגנוז את התכנית.
בין הסיבות להתנגדותם: בפיילוט שבוצע לפני כמה שנים בבסיס הקריה התברר כי בתוך תקופה קצרה, מספר ימי המחלה שאישרו רופאים אזרחיים לחיילי הבסיס עלה כדי פי ארבעה ממספר ימי המחלה שאישרו רופאים צבאיים. אולם, בתכנית החדשה יש כוונה לתת מענה לנושא הזה. מספר ימי המחלה לכל חייל יוגבל וחריגות יחויבו באישור מפקדים. קופות החולים יידרשו להעביר דו”ח על כל רופא שינפק מספר חריג של אישורים לימי מחלה מעבר למכסה שתיקבע.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, מסר העיתון, הגיב על התכנית: “זה מהלך גדול ומורכב שיצטרך להיעשות בקפידה רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים קטנים כדי שלא לפגוע בקופות החולים, תוך מתן השירות הטוב ביותר לאזרחים ולחיילים
לא יאומן!!!
הרפואה הצבאית פוגשת את החייל – האזרח לעתיד, במשבר קשה בו נפגעים הרופאים והמטופלים כאחד. זו התחלה קשה של יחסי מטופל-מטפל הרווייה חוסר אמון וזילות. נקודת פתיחה למערכת הבריאות הצפויה בחיים האזרחיים!
במכתב ששלח השבוע נציב קבילות החיילים אלוף (מיל.) יצחק בריק אל הקצונה הבכירה בצה”ל ולחברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, הוא מתאר בין השאר משבר קשה בקרב הרופאים והאחיות בחיל רפואה. כך מדווח “הארץ”.
במכתבו ציין בריק כי רק 82% מתקני הרופאים בצה”ל מאוישים ויש עלייה במספר הרופאים המבקשים לפרוש, לצד קושי להחתים רופאים חדשים לשירות בצבא.
בריק דיווח במכתבו כי הרופאים מתלוננים על שחיקה גוברת, פער במערכות התומכות ומחסור בסביבת עבודה מודרנית.
“בצבא העמיסו עומס בלתי אפשרי על הגורמים המטפלים (רופאים), מה שהביא לשחיקתם ולפגיעה מובהקת בשירות למטופלים. אנו מצויים היום באחד המשברים הקשים ביותר שידע חיל הרפואה ואנו עדים לנטישת הרופאים את השירות הצבאי”, כתב בריק, כך על פי הדיווח ב”הארץ”.
המכתב המשתרע על עשרות עמודים מתעד שיחות שקיים נציב הקבילות עם עשרות קצינים ונגדים בקבע בזרועות וביחידות הצבא ובדו”ח נמתחת ביקורת על מדיניות כוח האדם בצה”ל. כאמור, יש במסמך התייחסות מיוחדת גם לנעשה בחיל