במסגרת המסע החברתי להבראת הרפואה, אנו מכוונים מספר מיזמים לשיפור איכות הטיפול בבתי החולים ולמניעת הפגיעה בחולים.
החשובים שבהם – מיזם קשר עין, מיזם מלווה תומך, מיזם רצף טיפולי ומיזם תמיכת עמיתים ראו כאן https://goo.gl/NpQzmy – הכוונה היא להציע לכל בית חולים “חבילת מיזמים המשלימים זה את זה לטובת המאושפזים ואנשי הצוות הרפואי.
בימים אלו אנו מנסים לבנות שיתוף פעולה עם משרד הבריאות לקידום ולרגולציה של מיזמים אלו בכל בתי החולים.
ראו נא את מאמצי משרד הבריאות בהקשרים אלו:
הדירוג נחשף לראשונה: אלו בתי החולים הבטוחים ביותר
בית חולים אמור להיות המקום הכי בטוח, שאליו מגיע מי שזקוק לניתוחים, לבדיקות ולטיפולים מצילי חיים. אלא שתשתיות לא מספקות, צוות שלא עבר את ההכשרות המתאימות וטעויות אנוש עלולים להעמיד את בטיחות החולים בסכנה. בדיקת “ידיעות אחרונות” מול 28 המרכזים הרפואיים, על סמך המדדים שקבע משרד הבריאות, חושפת בפעם הראשונה את דירוג בתי החולים הבטוחים בישראל
רותם אליזרעפורסם: 21.08.18 , 07:45
כחלק מהניסיון המתמיד לשפר את איכות הטיפול שמציעים בתי החולים בישראל, קבע בשנה שעברה משרד הבריאות מדדים חדשים לבחינת רמות הבטיחות בכל בתי החולים, במטרה לקבל תמונת מצב ולתמרץ כלכלית את המרכזים הרפואיים שיימצאו כבטוחים ביותר.
לפני מספר ימים הפיץ המשרד לבתי החולים את תוצאות הבדיקות שביצע בחודשים האחרונים, ומבדיקת “ידיעות אחרונות” מול בתי החולים עולה כי בראש הדירוג ניצבים בתי החולים שניידר, השרון ומאיר, ובתחתיתו – הדסה עין כרם, יוספטל והר הצופים.
במשרד הבריאות בדקו כמה נקודות מרכזיות בכל אחד מ־28 בתי החולים: בתי מרקחת, בנק הדם, חדרי ניתוח, מכוני דימות וחדר מיון, שהם אזורים בהם טעויות בטיפול עלולות לגרום לנזק משמעותי למטופל. בכל אחד מאותם המקומות נבדקו שני פרמטרים: האחד – תהליכים בהתנהלות הבטיחות של בית חולים (מדדי תהליך) והשני – התוצאות של אירוע הבטיחות (מדדי תוצאה). הנתונים משתקללים לציון אחד, המבוסס גם על הדיווח שמעביר בית החולים למשרד הבריאות וגם על ביקורת שבוצעה על ידי סוקרים חיצוניים שעברו הכשרה מיוחדת ובדקו את התנהלות בית החולים בשטח.
משרד הבריאות יתמרץ בתי חולים שיוכיחו רמת בטיחות גבוהה
במסגרת בדיקת מדדי התהליך נבחן האם בית החולים פועל נכון על מנת לזהות את המטופל כדי למנוע מצב בו חולה יקבל בטעות תרופה של חולה אחר ושהסניטרים משנעים את המטופל הנכון למחלקה הנכונה; שהרופא מוודא את פרטיו של המטופל לפני שהוא נותן לו ייעוץ על פי הנוהל של משרד הבריאות; שבחדרי הניתוח נספרים כל הפרטים בסוף הפרוצדורה הטיפולית על מנת לוודא שלא נותר ציוד רפואי מהניתוח בגופו של המטופל, ושהמנתחים מוודאים סימון של האיברים המיועדים לניתוח על פי הכללים שנקבעו על מנת למנוע טעויות.
הסוקרים בבתי החולים בדקו גם האם הצוות הרפואי והסיעודי עברו את ההכשרות הקשורות לבטיחות בצורה טובה, עשו סבב בכל בית החולים על מנת לוודא שהתשתיות עומדות בתקנים של כללי הבטיחות וקיימו שיחות עם אנשי הצוות הרפואי והסיעודי כדי להתרשם מרמת המודעות שלהם בתחום הבטיחות.
במסגרת בדיקת מדדי התוצאות נבדק איזה פרויקטים נעשו בכל מחלקה על מנת לשפר את הבטיחות בבית החולים; האם כשקרתה תקלה בטיחותית הצוות הרפואי ניתח את האירוע, הפיק לקחים ויישם את המסקנות; כמות תקריות “כמעט ונפגע” – אירועים בהם כמעט שנגרם נזק למטופל אבל נמנע ברגע האחרון. במערכת הבריאות מייחסים חשיבות רבה בדיווח על האירועים הללו מכיוון שניתן ללמוד מהם ולהפיק מהם לקחים לעתיד גם מבלי שיקרה אסון.
במשרד הבריאות מתכוונים לתמרץ החל מהשנה הבאה את בתי החולים שיוכיחו רמת בטיחות גבוהה וכן את בתי החולים שיוכיחו שיפור משמעותי מהציון שקיבלו בדו”חות הקודמים.
הצטרפו נא למסע החברתי ולפעילויות במסגרת מיזמיו