החרדה המגבירה את עצמה – דר’ מרגלית בעיתון הגפן מגזין המושבות
ראשי›אלון כותב›החרדה המגבירה את עצמה – דר’ מרגלית בעיתון הגפן מגזין המושבות
“בתקופה האחרונה אני בלחץ עצום” מספר לי שכן – חבר, “יושבים עליי כמה פרויקטים שאני חייב להתמודד איתם תוך הזמן הקרוב, אבל מעבר לעומס הזה, בתקופה האחרונה אני לא מרגיש טוב. מין חולשה כללית, סחרחורת, עצירות וחוסר תאבון – כל יום תחושה אחת באה והשניה חולפת וזה משגע אותי וגם מפחיד.
תכל’ס, פניתי לרופא. היו המון חולים בכניסה אליו וכמעט הסתובבתי והלכתי. אבל אז ראתה אותי האחות שהיא חברה של אשתי ושאלה מה קורה? הסברתי. היא נכנסה לרופא ולאחר שיצא החולה מחדרו היא הזמינה אותי להכנס (בלי פרוטקציה אי אפשר!) ראיתי שהרופא “על הפנים” ולא רציתי להתיש אותו. אמרתי לו, דר’ אתה יכול לרשום לי בדיקות כלליות? בלי בעיות הוציא לי טופס מהמחשב והלכתי. עד כאן, יופי! אלא מה, כשראיתי את התוצאות הבדיקות שחזרו לאחר כמה ימים חשכו עיניי! המון סימנים אדומים של חריגה מהנורמה, שאשרו לי שמשהו ממש, אבל ממש לא בסדר איתי! התחלתי “לחפור בגוגל” וגם אשתי הצטרפה אליי במאמץ לגלות מה קורה לבעלה היקר.
החפירה המשותפת העלתה שאלה של לימפומה – ממאירות במערכת בלוטות הלימפה והדם…
חפשנו ומצאנו מומחה ללימפומות שעובד פרטי. כמובן שהמחיר היה יקר. לא רק התשלום. לאחר שבדק אותי ביסודיות ועבר על בדיקות הדם שעשיתי, הוא המהם משהו כמו – זה יכול להיות תקין, אבל ליתר בטחון אני ממליץ על בדיקת מח עצם, מיפוי גוף כללי ו CT של הבטן והאגן.
עשיתי את כל הבדיקות באופן פרטי ודחוף מרוב הלחץ! ברור שלא עבדתי שבועיים והלחץ של המשימות עלה והרקיע לשמיים. כשחזרתי בסופו של דבר למומחה ללימפומות כדי שהפרופסור יבחן את תוצאות הבדיקות, הוא אמר לי שהכל תקין! לבטח אין לי לימפומה וכנראה שכל התסמינים שלי הם ביטוי לעבודה קשה ואינטנסיבית עם תזונה לא סדירה וחוסר בפעילות גופנית. כמובן גם שיעץ לי להפסיק לעשן… יופי!”
אז מה היה לנו כאן? כדברי הגשש החוור…
החרדה של השכן (הסימפטומים שתקפו אותו אופייניים למצב חרדה הנובע בין היתר מסטרס גבוה), פגשה את החרדה של רופא המשפחה המנסה לתפקד בסביבה לא אפשרית. שתיהן יחד פגשו את החרדה של המומחה המפחד לפספס אבחנה נדירה… למזלו של חברי, מעגל החרדה שהניב בדיקות מיותרות במסגרת “אבחנת היתר” לא פגעה בבריאותו, הפעם…
אדם שעובד קשה למחייתו, כדי להשיג את הדברים שהוא שואף אליהם, כמו מעמד, כבוד, שכר והישגים אחרים שכולנו מכירים אותם היטב. אלא מה? בדרך הוא שכח את הפרויקט החשוב ביותר שלו ושל משפחתו – לדאוג לבריאותו ולרווחתו. למשל להיגמל מעישון כדי להימנע מפגיעת הסיגריות בגוף שמביאה לנכות גוברת והולכת (בשלביה הראשונים סמויה מהעין, אך ממשיכה ונוגסת באברי הגוף בכל פה). למשל להקפיד על מרווחי נשימה ביום העבודה – לצאת להליכה, לשבת ולקרוא ספר שעה קלה, לשוחח עם בת הזוג או אפילו עם חברים ומדי פעם להנות מקונצרט, סרט, הצגה וכד’. להקפיד על תזונה מתאימה סדורה ומזינה שהגוף זקוק לה כדי לקיים עצמו ואת הרגלי היציאה הנדרשים.
כאשר מרוץ העכברים הבלתי נלאה משפיע עליו גופנית ונפשית, הוא פונה לרופא.
אם המפגש עם רופא המשפחה היה מתקיים בצורה הרצויה, היו לרופא הפניות והקשב להבין באיזו מערבולת הוא נמצא ולבטח היה מדריך אותו כיצד לשמור על עצמו טוב יותר.
הבדיקה הגופנית היתה מכוונת את הרופא למסקנה שאין סיכון ממשי ושצריך לתת לגוף ולנפש את ההזדמנות לשקם עצמם. קרוב לוודאי שהרופא לא היה שולח אותו לבדיקות נוספות, מיותרות.
אבל זהו, שזה לא ככה!
הרופאים עובדים בסביבת עבודה בלתי אפשרית של ריבוי פונים ומיעוט זמן לכל אדם. במצב כזה שיקול הדעת הרפואי מצטמצם לכלל ההבדל שבין דחוף ולא דחוף. שם קורות הטעויות שמביאות לפגיעה בחיי המטופלים או באבדן בריאותם בשיעור גבוה ביותר!
במסגרת מיזמי המסע החברתי להבראת הרפואה מתגלה לעינינו תמונה מסמרת שיער לגבי שיעור הנפגעים שלא לצורך בתוך מערכת הבריאות, למרות שהרפואה בארצנו היא בין הטובות בעולם!
כל אחד ממיזמי המסע החברתי מכוון להתמודדות עם אתר-כשל שונה במערכת, מתוך ניסיון נמרץ להפחית פגיעה במטופלים ובאנשי הצוות הרפואי ולהגביר את הביטחון הבריאותי של כולנו.
במקרה שתואר למעלה, מיזם אחד מופנה להגברת החוסן והבריאות של התושבים (מיזם פעילי בריאות), מיזם אחר מופנה למניעת השחיקה של אנשי הצוות הרפואי (מיזם “תמיכת עמיתים”) ומיזם נוסף מופנה לתוספת משמעותית של רופאי משפחה למערכת כדי להפחית עומס ונזקים.
בשנה ורבע מאז הוקמה עמותת המסע החברתי להבראת הרפואה, הצטרפו אלינו כ- 700 איש המעוניינים להטות כתף במאמץ הזה. מדי יום אנו פוגשים עוד “אנשים טובים באמצע הדרך” שרוצים להתנדב ולתרום.
בזכותם המיזמים מתקדמים! יחד עם זאת כדי לייצר “אפקט מסה” משמעותי אנו זקוקים למשאבים. לשם כך, נקיים ערב התרמה לעמותת המסע החברתי להבראת הרפואה ב 31 ליולי באלמא – מרכז אמנויות (תודות לגב’ לילי אדלשטיין הנפלאה!). פר’ צ’חנובר חתן פרס נובל וחבר ועדת ההיגוי של המסע החברתי ישא דברי פתיחה ונמשיך בערב חווייתי של ג’אז וזמרים אהודים: אריק סיני, שלומית אהרון ואפרת גוש.
היכנסו לאתר המסע החברתי, הצטרפו והשתתפו בערב מיוחד זה, יהיה מעניין!